Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

keleti rozella

 

Keleti rozella (Platycercus eximius)

rubino_rosellaA rozellapapagáj (Platycercus eximius ) a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a papagájfélék (Psittacidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása
Ausztrália délkeleti részén honos, Queensland déli részétől Új-Dél-Wales és Victoria területén át egészen Tasmániáig. A hegyvidéki erdőket lakja 1200 méteres tengerszint feletti magasságig, de a fás szavanán is előfordul. Néha még a városi parkokban is megtalálható. A keleti területeken a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken, így kertekben és szántóföldeken is gyakori. Betelepítették Új-Zélandra.

Alfajai
- rozellapapagáj (Platycercus eximius eximius)
- pompás rozellapapagáj (Platycercus eximius ceciliae)
- tasmán rozellapapagáj (Platycercus eximius diemenensis)
- kék rozellapapagáj
- vörösfejű rozellapapagáj
- fekete rozellapapagáj

Megjelenése
Testhossza 29–33 centiméter, testtömege 90–120 gramm. Torka fehér, feje, tarkója és melle vörös. A hátán fekete pikelyszerű mintázata van.

Életmódja
Gyümölcsökkel, virágokkal, nektárral, bogyókkal, magvakkal és gabonával táplálkozik.

Szaporodása
Fák odvába rakja tojásait. A tojó 4–9 tojást rak, melyeket egyedül költ ki 20–22 nap alatt. Közben a hím rendszeresen ennivalót hoz a tojónak. A kikelő fiókákat a két szülőmadár közösen eteti.
 
Társas viselkedés
A legjobb párban tartani, de vigyázzunk, mert a hímek még rácson keresztül is megsebezhetik társaikat. JObb nem tartani együtt más papagájokkal. Tágas röpdében a nem túl félénk és kicsi madarakat nem bántják.

Megfelelő elhelyezés
Legalább 2 m hosszú és 80 cm széles külső röpdében tartsuk, de magányos madarakat gyakran tartanak nagyméretű, beltéri kalitkában is. Ezeket a lakásban nevelt madarakat naponta reptessük a szobában.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.